A Travellerspoint blog

the big easy

naar new orleans via galveston


View amerika, amerika on merel1984's travel map.

na austin was het de beurt aan new orleans om met een bezoek van ons te worden vereerd. (kun je dat zo zeggen? nou ja, de taalgebruiker heeft altijd gelijk, is mij verteld.) dus daar gingen we weer, de auto in en in de auto, met als eerste stop galveston, een eilandje voor de kust van houston, texas. maar voor ik hierover vertel volgt nu eerst een kleine digressie.

vlaams voor beginners
zo met twee belgen in een auto leer je nog wat vlaams, en dat is erg plezant, peins (= denk) ik, en wil ik graag delen met wie dit dan ook leest. niet alleen spreken thijs en lander vlaams, maar ze spreken ook nog eens een liedekerks dialect (aangezien ze uit het belgische plaatsje liedekerke komen). extra veel te leren dus. speciaal voor mij spreken ze 'a.n.', bij ons bekend als a.b.n. hoewel thijs dan af en toe lander wel uitlacht omdat hij zo netjes nederlands probeert te praten dat hij bijvoorbeld het woord 'eventjes' gebruikt in plaats van 'efkes' - dit is blijkbaar erg hilarisch. voor mij was een ander moment dan juist weer neig (= heel) hilarisch. thijs: "waarom ben je zo ket (= kort, kortaf) lander?" lander: "ik ben helemaal niet ket. (tegen mij:) thijs denkt altijd dat ik vies ben." tsja. ik begreep niet helemaal wat het een nou met het ander te maken had. tot bleek dat 'vies' in het vlaams, of dan toch in ieder geval in het liedekerks, 'boos' betekent.
en dan is er nog het gebruik van de woorden 'zaad' en 'zout'. let op, want dit wordt ingewikkeld hoor! in het vlaams zegt men dat iets 'zout' is, wanneer men het saai vindt. maaarrrr in liedekerke wordt 'zout' uitgesproken als 'zaad'. terwijl 'zaad' dan weer wordt uitgesproken als 'zout'. je dag kan dus heel 'zaad' zijn en je kunt 'zaad' over je eten strooien (eeeewwwwwwww), maar wil je een plantje of een baby maken dan heb je 'zout' nodig. in liedekerke dan hè. echt hoor!

---------------- einde digressie --------------------

na een redelijk mooie route langs onder andere een idyllisch meertje, kwamen we aan op galveston island: een vlak eiland met een lange weg waarlangs huisjes op palen staan. in 1921 is het hele eiland tijdens een tornado overspoeld, waarbij 8.000 mensen om het leven zijn gekomen. alles zag er (dus?) zeer verlaten uit. helemaal aan het eind van het eiland ligt de stad galveston, een stad bestaande uit grote restaurantketens, hotels en toeristen. wij verkozen te slapen in een state park met een soort camping langs het strand: de jongens sliepen in hun tent en ik in de auto.

daarachter ligt 'ie, het idyllische meertje!

daarachter ligt 'ie, het idyllische meertje!

huisjes op paaltjes

huisjes op paaltjes

romantisch kamperen op het strand

romantisch kamperen op het strand

romantisch wakker worden op het strand

romantisch wakker worden op het strand

de volgende dag reden we (of eigenlijk ik) verder naar new orleans. rondom new orleans worden de interstates heel bijzonder: dan staan ze namelijk op palen die door allemaal swamps lopen. erg mooi.

onze eerste dag in new orleans bezochten we een swamp, bayou coquille, samen met chris, een duitse jongen die bij thijs en lander in de jeugdherberg zat. een pad, gedeeltelijk van hout, leidde ons door het bevreemdend stille moeras. er waren veel kikkers en krekels te horen, maar toch was het er heel stil, op de een of andere manier. het was te voelen dat er veel leven was dat je niet zag. behalve natuurlijk de slang die lander opeens spotte en de alligators die er ook in grote getale aanwezig waren. brrr, ik vind het maar enge beesten. terwijl ik met chris aan het bespreken was of de eerste gator die we zagen wel nog leefde, omdat 'ie zo stil lag (ik dacht van wel, hij dacht van niet), deed de gator opeens HAP. hu! ik ben snel verder gelopen.

slang!

slang!


gator!

gator!


swamp!

swamp!

op dag twee bezochten we het jazz fest (voluit het new orleans jazz & heritage festival). een supergroot festival met veel bekende namen en heel veel verschillende soorten bijzonder plaatselijk eten. op de dag dat wij er waren kwam mij alleen arcade fire bekend voor. zij gaven een spetterend optreden met als nog spetterender toegift 'girls just want to have fun', waarbij als surprise act cyndi lauper herself ten tonele verscheen en meedeed, gehuld in strakke leren broek en met hoge zwarte hakken. gaaf! 's avonds namen we nog en hapje alligator en wandelden door frenchmen street, een hele leuke straat met veel barretjes met live muziek, maar ook met erg veel live muziek en andere acts op straat. zo waren er verschillende dichters die je een gedicht voor je kon laten schrijven, terwijl je bij andere schrijvers een erotisch verhaal kon bestellen. en toen was het alweer tijd om afscheid te nemen. ik ging de auto terugbrengen naar memphis, en de jongens gingen via miami verder op hun wereldreis.

als afsluiter hierbij de allereerste opname van 'house of the rising sun', wat over new orleans gaat.

Posted by merel1984 08:36 Archived in USA

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint