A Travellerspoint blog

rock town

a.k.a. little rock (en bussen naar colorado springs)


View amerika, amerika on merel1984's travel map.

vanuit memphis, zo had ik besloten, wou ik graag naar colorado springs (colorado), om daar een auto te huren en een aantal nationale parken te bezoeken. aangezien ik de tijd had, besloot ik de reis zo goedkoop mogelijk te proberen te maken door middel van ridesharing via craigslist. dit was mij door verschillende mensen aangeraden, dus dacht ik: ach, ik waag het erop.
craigslist is een soort marktplaats.nl, met afzonderlijke pagina's voor verschillende steden. op craigslist kun je werkelijk alles vinden, van bijzettafeltjes tot een baan tot huisdieren tot je grote liefde tot 'strictly platonic' tot ritjes, a.k.a. rideshare. dat houdt in dat iemand een advertentie plaatst in de trant van 'hee, ik ga dan en dan vanuit die stad naar die andere stad en ik wil graag wat gezelschap op die lange rit en/of iemand om de benzinekosten mee te delen en/of iemand die af en toe het stuur kan overnemen'. daar kun je dan op reageren. nadeel is dat er niet gewerkt wordt met persoonlijke profielen, dus je weet van te voren niet met wie je te maken krijgt. bange poeperd als ik ben, vond ik dat aspect van het ridesharen toch redelijk spannend.
ik reageerde op een advertentie van iemand die naar little rock ging, wat op de route ligt naar colorado springs, precies op een voor mij zeer handige datum. degene die de advertentie had gezet bleek gelukkig een vrouw te zijn, wat alle gewelds- en verkrachtingsscenario's, die zich uiteraard wel al hadden gevormd in mijn hoofd, aanzienlijk deed verminderen. al helemaal toen ik via couchsurfing een berichtje van haar kreeg - ze bleek ook op die site te zitten, en volkomen betrouwbaar te zijn.
alma, die een klein, druk, rond, mexicaans vrouwtje bleek te zijn, reed van philadelphia naar conway om haar zoon te zien afstuderen. nogal een tocht. ze had ook een andere ridesharer bij zich in de auto, pedro. onderweg stopten we om te tanken en toen nam ze nog twee mensen mee, zongebruinde meiden uit florida die al liftend onderweg waren van florida naar california en ontzettend stonken. dat laatste vond ik vrij fascinerend, aangezien ze vertelden dat iedereen tot zover superaardig was geweest en dat ze net in een door iemand betaalde hotelkamer hadden geslapen (en nee, dat hoefden ze niet op de een of andere manier terug te betalen). ik had graag gevraagd of ze daar dan niet even hadden willen douchen, maar dat leek me toch niet zo vriendelijk. meestal overnachtten ze in leegstaande gebouwen, waar ze fantastische verhalen over hadden. zoals die keer dat ze in een verlaten ziekenhuis hadden geslapen waar allemaal 'oefenpoppen' van babies en volwassenen waren. iemand was hun voor geweest en had in de de stikdonkere kelder zonder licht een soort van spookkamer gemaakt, een opstelling waarbij poppen 'gedood' waren. heel erg spooky.

in little rock couchsurfde ik bij gregory, een supervriendelijke student die ook een hele interessante studie deed - maar wat het precies was, zou ik niet na kunnen vertellen. hij leidde me een dagje rond, tussen zijn studieperiodes in, door little rock.
little rock is niet zo groot, maar wel de hoofdstad van arkansas, wat dan weer de staat is waar bill clinton vandaan komt (die komt namelijk uit hope, arkansas). good ol' bill heeft dan ook veel voor zijn "thuisland" betekend. in little rock staat zijn presidential library; dat wist ik niet, maar blijkbaar krijgen alle presidenten een presidential library. op het moment dat ik dit schrijf is er geloof ik nog steeds een tweestrijd tussen hawaii en chicago voor de presidential library van obama.
samen met greg bezocht ik deze library, waar je eerst een filmpje te zien krijgt over de oud-president. heerlijk amerikaans filmpje, waarin zwaar op allerlei gevoelens wordt ingespeeld en een zekere monica in het geheel niet voor komt. in de library zijn allerlei dingen uit het presidentiële leven te vinden, zoals de limo van de clintons, een replica van de vergaderzaal en een replica van the oval office. helemaal bovenop de library is een gigantische penthouse met een prachtig uitzicht over de arkansas river die door little rock stroomt. in dit penthouse verbijven de clintons wanneer ze in arkansas zijn.
arkansas river

arkansas river


links brug, rechts library

links brug, rechts library

schildpadjes @ arkansas river

schildpadjes @ arkansas river


het was vroegâh een echt railway plaatsje; daarom zijn er nu nog steeds veel grote bruggen over de rivier. nu die functie van de stad is verminderd, worden de bruggen langzaam omgetoverd tot mooie wandel- en fietsbruggen.
verder is little rock eigenlijk voornamelijk één straat, ik bedoel, qua leukheid dan. de buurt waar greg in woonde was een erg mooie, groene woonwijk, grenzend aan een enorm park met allemaal kleine paadjes en prachtige bomen. greg vertelde dat deze buurt nog geen 10 jaar terug een zwaar verloederde, geweldadige, criminele buurt was. sterker nog, little rock was nog geen 15 jaar geleden de meest gewelddadige stad van de verenigde staten! dat is de stad niet aan te zien. in het pand waar mijn host in woonde hadden (volgens mij) de vorige bewoners nog de heroïnespuiten moeten verwijderen. moeilijk om je dat voor te stellen bij de buurt, die nu heel hip is, met organische restaurantjes, mooi opgeknapte huizen, dikke auto's op straat en joggers op de stoep.
eigenlijk zou ik vanuit little rock al ridesharend weer verder gaan naar colorado springs, maar dit keer was ik toch te chicken. de man die ik had gestrikt voor mijn ritje beantwoordde nauwelijks mijn vragen maar stelde ze alleen maar, en bovenal, het was een man, dus toen besloot ik toch maar weer in die vieze stinkende, ik bedoel, leuke spannende greyhoundbus te stappen. voor een reis van uiteindelijk meer dan 24 uur.

vanuit greg’s huis ging ik met de ‘gewone’ bus naar het greyhoundstation. toen ik stond te wachten op de volgende bus, kwam er een blij kijkend, intens smerig mannetje op me af. van veraf riep hij al een paar keer: “wow! you’re really carrying everything there, ain’t ya!” mijn normale tactiek om dit soort mannetjes af te poeieren zonder onbeleefd te zijn (vaag glimlachen en dan wegkijken) werkte helaas niet. hij kwam naast me staan, nogmaals herhalend dat ik wel echt alles bij me had, stak zijn hand uit (ieeeeewwwww) en stelde zich voor als bill. “where are you staying at?” “well, actually, i’m just leaving” “oh, well there’s a shelter right here (wijst naar een grijs gebouw), i’m staying there too” “mmm” “you’re always welcome there! don’t feel bad about it!”. ik zag er toch minder uit als een backpacker en meer als een zwerver dan ik dacht, kennelijk. maar goed, mocht ik ooit dak- en thuisloos worden, dan weet ik dus waar ik terecht kan, en dat ik er me er niet slecht over hoef te voelen.

op internet stond dat ik tijdens mijn greyhoundtocht één keer zou moeten overstappen – dit bleek twee keer te zijn. hier kwam ik achter in dallas, overstapplek nummer één. balend stond ik tussen alle wino’s, verstrooide mensen en stinkende mensen te wachten om weer te boarden, toen ik op mijn schouder werd getikt. een viezig mannetje dat een paar tanden miste keek mij stralend aan en zei vrolijk en oprecht: “don’t you just love travelling the greyhound way?”

uh-huh.

Posted by merel1984 20:07

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Be the first to comment on this entry.

This blog requires you to be a logged in member of Travellerspoint to place comments.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint